Αντί για ευχές

Ποτέ δεν ταυτίστηκα με το στερεότυπο του τύπου που κάθεται και γράφει με χαμηλό φωτισμό, ψαγμένη μουσική και με ένα ποτήρι κρασί στο χέρι θαυμάζοντας τον εαυτό του για το πόσο γαμάτο και μοναδικό τυπάκι είναι. Γενικά ποτέ δεν ταυτίστηκα με στερεότυπα. Γράφω για να διαβάζουν 2-3 άνθρωποι, γιατί για να σε διαβάσουν παραπάνω πρέπει να είσαι κάτι περισσότερο από μια αντικοινώνα σαν και του λόγου μου. Πρέπει να’χεις το επικοινωνιακό και προσωπικά είμαι λίγο πιο επικοινωνιακός από μία φλις κουβέρτα της λαϊκής.

Το γεγονός ότι σπούδασα στο πανεπιστήμιο δεν με έκανε καλύτερο άνθρωπο, μου έμαθε όμως κόλπα για να αντιμετωπίζω την ζωή. Το βασικότερο που έμαθα είναι να συγκρίνω. Καταστάσεις, ανθρώπους, χαρές, λύπες, περιόδους της ζωής μου. Και συγκρίνοντας την περσινή τελευταία μέρα του 16 και με την τελευταία μέρα του 17 βλέπω ότι τα κατάφερα να είμαι καλύτερα.

Η αλήθεια είναι πως διαβάζω με προσοχή και ευλάβεια όλα όσα γράφονται τις τελευταίες μέρες στα σόσιαλ μίδια. Ευχές, απαντήσεις στις ευχές, προτροπές, συμβουλές, προσωπικές και γενικές αναφορές. Τα δέχομαι όλα. Άλλωστε αυτή είναι η χαρά μιας δημοκρατικής κοινωνίας, να υπάρχουν περισσότερες απόψεις από κωλοτρυπίδες που είπε και ο Κλιντ ο Ίστγουντ που από καουμπόις έγινε μέγας σκηνοθέτης (και δεν το λέω ειρωνικά αυτό).

Θα μείνω στις προτροπές και τις συμβουλές. Μα το Δία, τον Ήφαιστο και τον Τουτάτη βαριέμαι να με δασκαλεύουν και να μου δίνουν συμβουλές τύποι και τύπισσες που ανακάλυψαν ξαφνικά τον ίσιο το δρόμο. Συνήθως πρόκειται για υπάρξεις που αφού στα νιάτα τους τα γάμησαν όλα και δώστου ξενύχτια, δώστου Βέρτηδες, δώστου Μακρόπουλοι, δώστου ταξίδια στις Ευρώπες, αποφάσισαν ότι η ουσία της ζωής κρύβεται στο φίτνες, την “καλή” διατροφή και την “θετική ενέργεια”.

Όχι ρε παιδιά, δεν χρειάζομαι τις συμβουλές σας και τα τιπς για μια καλύτερη ζωή. Στα μεζέα μου αν η κινόα, ο κουρκουμάς και το γκοτζιμπέρι είναι οι υπερτροφές που θα με καθαρίσουν από τις τοξίνες. Δεν με κάνει καλύτερο άνθρωπο ο κουρκουμάς μονοκύτταροι οργανισμοί μου που βρωμάτε αυταρέσκεια. Καλύτερο άνθρωπο ξέρετε τι θα με κάνει; Να είμαι ο εαυτός μου και να ζω την ζωή μου όπως γουστάρω. Δεν μπορώ μέρα παρά μέρα να διαβάζω “φίλους” στους Facebook που με συμβουλεύουν να γυμνάζομαι, να γελάω περισσότερο, να γκρινιάζω λιγότερο και γενικά να φέρομαι σαν να έφαγα στον πισινό βελόνα με ζάναξ όπως αυτές που ρίχνουν στη σαβάνα στους ελέφαντες για να τους ναρκώσουν.

Η ζωή είναι ένας κουβάς. Θα βρεις και σκατά, θα βρεις και λουλούδια. Μην ξεχνάς αγαπητέ φιλάρεσκε πριτσαπήδουλα, ότι και τα λουλούδια μέσα από την κοπριά βγαίνουν. Τα σκατά είναι μέρος της ζωής σου και πρέπει να το αποδεχτείς.

Αυτό είναι ζωή άλλωστε. Καλές και κακές στιγμές. Χαρές, λύπες, κλάματα, απόγνωση, ενθουσιασμός, συγκινήσεις, αποτυχίες, επιτυχίες, νίκες και ήττες. Το να προσπαθώ να γεμίσω την γκλάβα μου με θετική ενέργεια σαν ψυχαναγκαστικός που ψάχνει με απόγνωση την χαρά δεν με κάνει καλύτερο άνθρωπο, αλλά μια σκατένια ύπαρξη που ψάχνοντας τον στόχο (χαρά; ευτυχία;) χάνει την ίδια την ζωή.

Και την ζωή αγαπημένε μου δεν θέλω να την χάσω. Θέλω να ζήσω και ας χάσω. Θέλω να κάνω αυτό που με γεμίζει σαν άνθρωπο, και ας χρειάζεται να κάθομαι καμιά φορά σαν αποχαυνωμένος στον καναπέ και να χαζεύω τηλεόραση. Ξέρεις, και αυτό μέσα στην ζωή είναι. Βλάκα. Αυτάρεσκε. Ζόμπι της θετικής ενέργειας.

Η ζωή είτε το θέλετε είτε όχι δεν είναι τέλεια. Ούτε εμείς είμαστε τέλειοι. Για αυτό κάνουμε λάθη. Για αυτό τα σκατώνουμε καμιά φορά όσο δεν πάει. Αλλά αυτή είναι η ομορφιά της ζωής. Αλλιώς θα ήμασταν όλοι σούπερ-ντούπερ κορμάρες τίγκα στο γκοτζιμπέρι, ακούγοντας την μουσική που “πρέπει”, τρώγοντας αυτά  που “πρέπει”, κάνοντας την ζωή που “πρέπει”. Γιατί; Για να ικανοποιηθείς εσύ και να κοιτάζεσαι στον καθρέφτη ακτινοβολώντας θετική ενέργεια; Βάλτη στον κώλο σου την θετική σου ενέργεια και μην φοβάσαι βλάκα.

Μην φοβάσαι να είσαι άνθρωπος.

ΥΓ. Αφιερωμένο σε αυτούς τους 2-3 που θα το διαβάσουν.

Advertisements

Author: ksinomouris

Είμαι ο Ξινομούρης και είμαι καλά. Μου αρέσει το σκάκι, το κοτόπουλο στα κάρβουνα και οι Spice girls. Ψήφιζα ΠΑΣΟΚ, αλλά τώρα τελευταία το'χω γυρίσει σε Λεβέντη, γιατί έχει πρόγραμμα.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s